Caydırıcı Sürdürülebilirlik: Karbon Vergisi

Sürdürlebilir Dünya

Günümüzde, küresel iklim değişikliği endişeleri giderek artmakta ve bu endişelerle birlikte sürdürülebilir çözümler arayışı hız kazanmaktadır. Ülkeler, şirketler ve bireyler, karbon ayak izlerini azaltmanın yollarını araştırmakta ve uygulamaktadır. Bu bağlamda, karbon vergisi kavramı önemli bir rol oynamaktadır. Peki, karbon vergisi nedir ve neden bu kadar önemlidir?

Nedir Bu Karbon Vergisi?

Paris İklim Anlaşmasının bünyesindeki, sıcaklık artışını 2°C derecenin altında tutma hedefinin bir parçasıdır. Karbon vergisi, karbondioksit (CO2) emisyonunu azaltmak amacıyla tüketilen fosil yakıtın içerdiği karbon miktarına bağlı olarak alınan bir satış ve emisyon vergisidir.

Paris İklim Anlaşması ile küresel bir sorun teşkil ettiği belgelenip imzalanan karbon vergisinin tarihçesi bakıldığında eskiye dayanmaktadır. İlk kez 1991’de Finlandiya’da uygulandı. Diğer ülkeler tarafından da benimsenen bu vergiyi, Avrupa Birliği 2005 yılında karbon emisyonlarına dayalı Emisyon Ticareti Sistemi’ni uygulamaya başladı.

Şu an için, Avrupa Birliği ülkeleri, İsviçre, Norveç, Birleşik Krallık, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler, iç piyasalarında karbon vergisi uygulamaktadırlar.

Peki Bu Vergi Neyi Değiştirecek?

Karbon Vergisi, fosil yakıtların kullanımı sebebiyle ithalat ürünlerinin oluşturduğu karbon salınımı hesaba katılarak üstüne eklenen fiyat farkıdır. Bu fiyat farkı üreticileri daha az doğal kaynak kullanabileceği üretime teşvik ederken, tüketici ve alıcıları daha çevre dostu ürün alınımına yöneltir. Bu bağlamda piyasadaki sera gazı yayan ürünlere talep önemli ölçüde azalmasıyla pazarda üretimi çevre dostu şekilde gerçekleşen ürünler ön plana çıkar.

Karbon Vergisi Neden Gereklidir?

  • Yenilenebilir Enerjiye Geçiş: Karbon vergisi, fosil yakıtların maliyetini arttırarak yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi teşvik eder. Bu da uzun vadede çevre dostu enerji üretimine yönlendirir.
  • Yeşil Teknolojilerin Gelişimini Teşvik: Karbon vergisi, çevre dostu teknolojilerin gelişimini teşvik eder. Yüksek emisyonlu faaliyetlerin maliyeti arttıkça, şirketler daha sürdürülebilir teknolojilere ve girişimlere yatırım yapma eğiliminde olabilir.
  • Çevresel Etkilerin Dengelemesi: Fosil yakıtların kullanımı, atmosferdeki sera gazlarını arttırarak iklim değişikliğine neden olur. Karbon vergisi, bu zararlı etkileri dengelemeyi ve doğaya verilen zararı azaltmayı hedefler.

Türkiye’de Karbon Vergisi

2021 yılında “Çevre Kanunu” ile hayata geçirilen karbon vergisinin, 1 Ocak 2026 itibariyle tam yürülüğe girmesi beklenmektedir. Vergi kapsamında, petrol, doğalgaz, kömür, linyit ve tüm ürünlerin üretimi, ithalatı ve satışı sırasında oluşan sera gazı emisyonları hesaplanmaktadır. Ayrıca ithal edilen ürünlerin oluşturduğu karbon ayak izi de hesaba katılacaktır.

Çevre Dostu politikalar için ön ayak olan karbon vergisi, bazı sektörler için olumsuz sonuçlar yaratabilir. Özellikle enerji, sanayi ve taşımacılık sektörlerinde maliyet artışını daha bariz gözlemlenebilir. Ancak bunlar çevre dostu sürdürülebilir bir üretim ve yöntemlere teşvik edeceğinden çevre açısından faydaları uzun vadede görülebilir hale gelecektir.

Harcy’nin Burda Rolü Nedir?

Harcy Polyester Yünü

Yapı sektörü, küresel karbon salınımın yaklaşık %39’unu oluştururken Harcy Polyester Yünü yalıtıma çevre dostu sürdürülebilir bir rol katıyor. Polyester ve tekstil atıklarından oluşan ve düşük enerji ile üretilen, Harcy Polyester Yünü atıkları değerlendirirken, ihtiyaç duyulan ısı ve ses yalıtımını en iyi oranda sağlıyor.

Maliyeti düşük Harcy Polyester Yünü, karbon vergisinin ekleneceği maliyetlerden etkilenme payı, alternatiflerine göre minimum değerdedir. Bunun yanı sıra Harcy Polyester Yünü kullanıldıktan sonra yine minimum karbon salınımıyla geri dönüştürülebilir.

Paris İklim Anlaşması ile ilgili detaylı bilgi için linki takip edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için harcy.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Abone Ol

* zorunlu alanlar



Scroll to Top