İklim için Küresel bir Adım: Paris Anlaşması

Paris İklim Zirvesi, 30 Kasım – 11 Aralık 2015 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) tarafından organize edilen bir etkinliktir. Bu zirve, 195 ülkenin temsilcilerini bir araya getirerek küresel iklim politikalarını ele almak ve yürürlükteki Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek yeni bir anlaşma oluşturmak amacını taşımaktadır.

COP21’i unutulmaz yapan neydi?

Temel amacı, küresel ısınmayı kontrol altına almak ve tehlikeli iklim değişikliği etkilerini sınırlamak olan bir anlaşmanın ,Paris Anlaşması’nın, kabul edilmesiydi. Bu anlaşma COP21’de 195 ülkenin liderleri tarafından imzalandı. 195 ülke liderinin küresel amaç altında birleşmeleri, bu zirveyi unutulmaz yaptı.

Anlaşma, 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmiştir. Paris Anlaşması, kabulünün üzerinden 1 yıl geçmeden yürürlüğe giren ilk küresel anlaşmadır.

Paris Anlaşması Neleri Kapsar ne Neyi Amaçlıyor?

COP21, 5 Ekim 2015.

Anlaşmanın temel hedefi, küresel ısınmayı 2°C’nin altında tutmak ve mümkünse 1.5°C’lik bir sınıra ulaşmaktır.

Anlaşma, taraf ülkelere emisyon azaltımı için sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluluklar ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklılaşıyor, 2050 yılına gelindiğinde gelişmiş ülkelerin sıfır emisyon düzeyine ulaşması bekleniyor.

Türkiye’nin Paris Anlaşması’ndaki rolü?

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı 22 Nisan 2016 tarihinde New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzaladı ve uygulamaya 2021 yılında geçirdi. Bu anlaşmanın sorumluluğu olarak Türkiye, emisyon artışını 2030 yılı itibarıyla %21 oranında azaltma taahhüdünde bulunuyor.

2023 Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporuna göre 2021 yılında CO2 eşdeğer olarak en büyük payı yüzde 71,3 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken bunu sırasıyla yüzde 13,3 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı yüzde 12,8 ile tarım ve yüzde 2,6 ile atık sektörü takip etmiştir. Türkiye’nin 2021 yılı toplam sera gazı emisyonu 564,4 Mt CO2 eşdeğer olarak gerçekleşmiştir. 

Yani ülkemizin, karbon ayak izini azaltmasına yönelik destekçi eylemlerimiz gerek bu anlaşma hedefleri doğrultusunda gerek geleceğimiz hakkında daha da büyük önem taşımaktadır.

Harcy’nin çevreci yaklaşımı nedir?

Harcy Polyester Yünü, tekstil ve polyester atıklardan elde edilen yalıtım ürünüdür.

  • Düşük enerji ile üretimi ve atık malzemelerin kullanımı sayesinde uygun fiyat ve düşük karbon emisyon oranına sahiptir.
  • Geri kazanım ile elde edilmesi ve kullanımı sonrası yeniden geri dönüştürülebilir olması sayesinde çevre dostudur.

İnşaat ve yapı sektörü küresel karbon salınımının %39 kadarını oluşturmaktadır. Harcy, yapı sektörünün ana unsurlarından biri olan yalıtıma, sürdürdürülebilir çevreci bir alternatif sağlamaktadır.

Detaylı bilgi için harcy.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Abone Ol

* zorunlu alanlar



Scroll to Top